Úloha č. 10

Anča, Kuba, Hajnej!
Příspěvky: 12
Registrován: úte 13. říj 2020 15:31:30

Úloha č. 10

Příspěvekod Anča, Kuba, Hajnej! » pon 30. lis 2020 6:39:34

Dobrý den,
prosím o změnění správné odpovědi v úloze č. 10. Nevím, jestli ten kdo to vymýšlel někdy hrál šachy, ale dáma nemůže vyhodit sama sebe, tudíž neohrožuje pole pod sebou. Odpověď je tedy 31. Prosím o smazání dvou špatných odpovědí a přičtení jedné spravné. Myslím, že se mnou budou souhlasit i jiné týmy.

Předem díky,
Anča, Kuba, Hajnej
4HIL
Příspěvky: 19
Registrován: čtv 15. říj 2020 8:55:33

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod 4HIL » pon 30. lis 2020 7:27:04

Ale ohrožovat pole znamená, že daná figura na toto pole může v příštím tahu jít nebo také na tom poli již být může jestli mi rozumíte.
Anča, Kuba, Hajnej!
Příspěvky: 12
Registrován: úte 13. říj 2020 15:31:30

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod Anča, Kuba, Hajnej! » pon 30. lis 2020 9:01:05

To ale s prominutím nedává smysl, jestli mi rozumíte. V tom případě by totiž nemohl král brát ostatní figurky, jelikož napadají místo, kde stojí. Ta figurka je na tom poli, ale sama sebe nechrání tím, že by toto pole ohrožovala, jediná věc, která ji může ¨pokrýt¨ je zase jiná figurka, figurka na tom políčku jenom stojí a jelikož to jsou dámy stejné barvy, tak neohrožují to pole, protože to by musela být možnost, aby v příštím tahu se na to políčko dostala, z čehož vyplívá, že se vzájemně neohrožují.
AlBeMaPa
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 15. říj 2020 13:53:49

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod AlBeMaPa » pon 30. lis 2020 9:50:05

Dobrý den, milé diskutující týmy!
My jsme také prosily. Nepochodily jsme. Šachy hraji už pěknou řadu let v třech různých kroužcích či klubech, a pravidla tudíž velice dobře znám i když nejsem mistr světa, ale to je základ šachů a celá hra je na tom postavena. Za ohrožené pole kamene se počítá to pole, na které může kámen jet v jeho příštím tahu. Teorie s tím, že kámen může zůstat stát, tedy ohrožovat pole na kterém stojí je podle mě nesmysl. Má to být pole, na které má kámen jet, tedy pohnouti se z místa a postaviti se na pole jiné. Jinak to lze také říci: Za předpokladu, že se kámen pohne.
I když nám to přijde jako nespravedlnost vůči všem týmům, které to měly špatně, a třeba kvůli tomu ani nepostoupily (my tam naštěstí nepatříme), můžeme se zármutkem sdělit, že tato snaha něco změnit je marná... :cry:
Naposledy upravil(a) AlBeMaPa dne pon 30. lis 2020 10:12:23, celkem upraveno 2 x.
Anča, Kuba, Hajnej!
Příspěvky: 12
Registrován: úte 13. říj 2020 15:31:30

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod Anča, Kuba, Hajnej! » pon 30. lis 2020 10:03:54

Díky za podporu AlBeMaPa,
jeden člen našeho týmu byl 18. na MČech v šachách a o tom, že by figurka ohrožovala plíčko, na kterém stojí nikdy neslyšel. Troufl bych si říct, že tak 60 týmů kvůli tomuhle má špatnou odpověď, nebo úlohu vůbec nevyřešili. Myslím, že by to organizátoři Brlohu měli vzít v potaz a označit 31 jako správnou odpověď.
AlBeMaPa
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 15. říj 2020 13:53:49

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod AlBeMaPa » pon 30. lis 2020 10:10:10

Naprostý souhlas.
AlBeMaPa
Příspěvky: 16
Registrován: čtv 15. říj 2020 13:53:49

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod AlBeMaPa » pon 30. lis 2020 11:37:38

Kdyby zadáním byla bílá a černá dáma (tedy dvě opačné barvy), mohly by ohrožovat pole sobě navzájem (z čehož vychází výměna dam), jelikož ale v zadání je zmíněno ba dokonce zdůrazněno, že se jedná o dvě bílé dámy, odpověď 31 se pro tuto úlohu zdá jediná správná.
Koneckonců, zeptejte se mistrů, schválně co poví (-:
Můj na to řekl: ,,Pravdu máte, ale učte slepého hrát šachy. Nechte to plavat (-:''

Já se budu jeho radou řídit. Loučím se :D
Anča, Kuba, Hajnej!
Příspěvky: 12
Registrován: úte 13. říj 2020 15:31:30

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod Anča, Kuba, Hajnej! » pon 30. lis 2020 14:26:24

Prosím o odpověď od organizátora.
PICHU GANG
Příspěvky: 1
Registrován: úte 03. lis 2020 13:08:23

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod PICHU GANG » pon 30. lis 2020 15:12:37

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat proč by dámy nemohly stát vedle sebe v rohu? :?: Poté by ohrožovaly jen 26 polí.
A souhlasím že nemohou ohrožovat pole pod nimi.

Václav Smetana
Píta (org)
Příspěvky: 405
Registrován: pát 04. zář 2015 9:15:17

Re: Úloha č. 10

Příspěvekod Píta (org) » pon 30. lis 2020 17:33:36

Dobrý den,

vidím, že tato úloha vyvolává určitě emoce, tak se na ni pokusím odpovědět hromadně.

Předně je třeba říci, že plně respektujeme jakýkoliv názor, i když třeba není v souladu s tím naším. Což je bohužel tento případ. Pokud bychom úlohu zadali jako klasickou šachovou koncovku nebo něco podobného, souhlasil bych s Vámi. Nicméně zde jen úloha využívá dvou šachových figur, které vlastně v klasické hře šachy ani nemohou být na jedné šachovnici spolu osamoceny. I toto by mělo být vodítkem, že nejde o klasickou hru šachy. Nepopírám však, že kdyby byly zadány jedna bílá a jedná černá dáma, bylo by to mnohem lepší. Pravdou je, že týmů, které takto uvažovaly, bylo více. Většina z nich se na nás však mailem obrátila s dotazem, zda je to tak či onak, protože se jim zdá úloha býti v tomto směru nejednoznačná. Uznávám, že zadání může někoho dovést k pochybám o výkladu, proto jsem na tyto otázky trpělivě a přímo odpovídal, že je potřeba brát v potaz také ty pole, na kterých dámy stojí, pokud se vzájemně ohrožují. Škoda že jste toto během třetího kola neudělali také. Budu doufat, že nám tento trochu sporný moment odpustíte a zachováte nám přízeň.

PICHU GANG píše:Dobrý den,
chtěl bych se zeptat proč by dámy nemohly stát vedle sebe v rohu? :?: Poté by ohrožovaly jen 26 polí.
A souhlasím že nemohou ohrožovat pole pod nimi.

Václav Smetana

Pokud by stály dvě dámy vedle sebe (jedna v rohu a jedna vedle ní), ohrožovaly by v součtu 34 polí. Doufám, že jsem v rychlosti neudělal chybu ve výpočtu, nicméně mi to vychází více, než vzorové řešení. Děkuji za dotaz!


Mějte se všichni moc hezky!
Petr Hanuš

Zpět na “Otázky k úlohám”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host